Het woord jenever is afgeleid van het oud Franse woord voor de jeneverbes: genievre. In het dagelijks taalgebruik omvat het woord jenever alle alcoholische dranken bereid uit moutwijn waaraan bij de distillatie jeneverbessen zijn toegevoegd. Deze bessen verlenen er het belangrijkste aroma aan. Sinds 2009 mag de naam jenever alleen aan dranken worden gegeven die afkomstig zijn uit Nederland, België, Noord-Frankrijk en een klein stukje Duitsland.

Nienke Oostra

Jonge jenever is jenever volgens na-oorlogs recept. Het bevat minder dan 15 procent moutwijn, tot 10 procent suiker, is kleurloos, en bevat niet meer dan 30 procent alcohol.

Oude Jenever is het oude recept en bevat meer dan 15 procent moutwijn, de jeneverbes is waarneembaar, het bevat tot 20 procent suiker, is licht geel/bruin, en bevat meer dan 35 procent alcohol. Beide kunnen de toevoeging 'graanjenever' hebben, en zijn in dat geval enkel uit granen gedistilleerd.

Korenwijn is altijd enkel uit granen gedistilleerd, bevat meer dan 51 procent moutwijn, minder dan 20 procent suiker; kan zowel kleurloos, lichtgeel of lichtbruin zijn, en bevat over het algemeen meer dan 38 procent alcohol.

Moutwijnjenever is geen wettig gereguleerde term, maar heeft vaak zeer hoog moutwijnpercentage (tot 100 procent).

Nienke Oostra

Zeer oud of hout gelagerd betekent dat de jenever een tijdje op een (eiken)houten vat heeft gelegen.

Meestal staat er wel iets van een leeftijdsaanduiding op de fles. Dit kan de leeftijd van de jongste jenever zijn (zoals bij whisky), de leeftijd van de eerste jenever in het vat (zoals bij Cognac), een gemiddelde van de gebruikte vaten (zoals bij Rutte), of de leeftijd van ‘z’n eigen vat’ zonder de algemene lagering (zoals bij Van Wees). Het grote verschil met whisky is natuurlijk dat jenever niet noodzakelijk houtgelagerd is; het distillaat kan zo zacht zijn dat het geen lange periode op hout nodig heeft, maar na een paar maanden huwen op glas of staal zo gedronken kan worden.


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…