Een van de vragen die mij het vaakst wordt gesteld over jenever is wat nou eigenlijk het verschil is met gin. Vooral voor niet Nederlanders (en Belgen) gaat jenever vaak door het leven als 'Dutch gin'. Toch is het mijn inziens een geheel andere drank.

De belangrijkste overeenkomst tussen jenever en gin is dat jeneverbes voor beide dranken een belangrijke smaakmaker is. Ook citrusschillen zijn voor beide dranken een belangrijk ingrediënt. Gin is dan ook gebaseerd op jenever. Het woord 'gin' is een Engelse verbastering van 'jenever'. In de 18e eeuw was 90% van de industrieel geproduceerde sterke drank immers jenever. Licht spottend zeg ik wel eens dat toen er tijdens een van de vele oorlogjes tussen Engeland en Nederland de Engelsen hun 'gin' niet meer uit de lage landen konden halen zij zelf een beetje gingen experimenteren. De Engelsen konden alleen een stuk minder goed distilleren en moesten een hele hoop meer jeneverbes en sinaasappelschil aan hun distillaat toevoegen om voor de slechte smaak van het stooksel te compenseren. Waar jenever zacht van smaak is, is gin dan ook niet echt lekker zonder toevoeging van iets. Gin is een soort aanmaak limonade en jenever drink je puur. Dat is dan ook meteen het eerste belangrijke verschil tussen de twee.

Nienke Oostra

Het tweede belangrijke verschil is dat jenever een granige smaak heeft. dat komt omdat gin enkel 'ethyl-alcohol' bevat en jenever ook altijd moutwijn. De eerste is het product van een collumn still en de tweede van een pot still. Zie voor een verdere uitleg van het verschil in distillatietechniek het artikel over het stookproces. Door dit granige karakter ligt jenever eigenlijk heel dicht bij een drank als whisky.

Nienke Oostra

 

Jenever is dan ook verwant aan zowel gin als aan whisky. Het bevat kruiden zoals gin en heeft het granige karakter van een whisky (of whiskey). Bovendien worden veel jenevers houtgelagerd. Dit is juist zo'n groot succes doordat het distillaat nog veel van de eigenschappen, de eiwitten en fenolen, van het graan heeft behouden bij het distilleren.

In gin worden de smaken 'opgelost' door tonic toe te voegen. De belangrijke smaakoplossers daarin zijn water, suiker en kinine (de bitterstof). Voor mensen die een drankje met een hoger alcohol percentage branderig vinden is dit aantrekkelijk. Een gin-tonic drinkt lekker makkelijk weg. Ook voor jenever bestaan echter manieren om de smaak op te lossen. De combinatie met een biertje is natuurlijk klassiek; op één been kun je niet staan! Ook een bier bevat water, suiker en bitterstoffen (o.a. hop). Een kopstootje met een pilsje en een jonkie is welbekend, maar ook naast een moutwijnjenever, korenwijn of houtgelagerde oude jenever is vaak een goed bier te vinden. Een roggejenever combineert mooi met een stout, een tripel met een oude borrel met veel groene kruiden en een IPA met een zoetere houtgelagerde jenever.

Omdat jenever van zichzelf zo zacht van smaak is kan deze ook beter met eten worden gecombineerd. De smaken worden dan opgelost in vet. Worst, kaas zijn onze traditionele borrelhappen en werken dan ook fantastisch met ons nationaal distillaat. Probeer bijvoorbeeld eens een roggejenever met een stukje geitenkaas. Ook chocola, een welbekende combinatie met whisky, werkt nog beter met jenever. Juist de kruidige tonen mengen prettig met de cacao. Bovendien bevat jenever vaak een hoger gehalte rogge. Gerst geeft een onprettig zuurtje wanneer gecombineerd met chocola. Daar heb je met jenever geen last van! Een cocktail hoeft natuurlijk niet persé door een rietje te passen.

 


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…