Het blijft het allerleukste jenever gewoon te drinken. En je zult zien dat ook de verhalen nog meer tot leven komen als je ze terug proeft in de jenevers. Daarom geef ik graag proeverijen. In een proeverij neem ik je mee aan de hand van al die verhalen; zoals onze handelsgeschiedenis, de herkomst van ingrediënten en de verschillende wijzen van stoken die tot een enorme diversiteit aan jenevers hebben geleidt. De nadruk ligt eigenlijk altijd op diversiteit; dus verschillende stokerijen. Mijn interesse ligt vooral bij de kleine ambachtelijke stokerijen. Dus de grote namen die u bij de gemiddelde slijter ziet zullen niet voorbij komen.

Omdat de nadruk ligt op het ontdekken van de smaak van de jenever vind ik het zelf leuk om deze te combineren met iets er naast. Dat kan een stukje kaas of worst zijn, maar ook chocolade of een biertje. Een goed gekozen pairing benadrukt bepaalde aspecten van de jenever waardoor je haar nog beter leert kennen.

Hieronder een paar mogelijke proeverijen, maar in overleg kan ik ook iets op maat samenstellen.

Kopstoot Deluxe

Een kopstootje is een echte Nederlandse traditie; op één been kan je niet staan! Meestal gaat het dan om een vaasje pils met een jonkie. Maar juist al die nieuwe kleine brouwerijen in Nederland maken bier dat nog lekkerder is met een jenever er naast! In de proeverijen worden vier uiteenlopende bierstijlen, van tripel tot porter en IPA, van verschillende kleine Nederlandse brouwerijen gecombineerd met jenevers van kleine Nederlandse stokerijen.

Jenever en Kaas

 

Door haar kruidig karakter gaat jenever van nature goede samen met eten, en dat een lekkere vette kaas zich goed leent hoef je eigenlijk niemand uit te leggen. Daarom de klassieker onder de proeverijen; een kaasproeverij. Vier mooie ambachtelijk jenevers van verschillende herkomst met 8 zeer uiteenlopende kazen.

Jenever en chocolade

De kruidigheid van jenever leent haar ook goed om met chocolade te pairen. Bovendien bevat jenever vaak een deel rogge waardoor ze eigenlijk nog lekkerder naast chocolade gaat dan de meer voor de hand liggende combinatie met whisky. In de proeverij maak ik gebruik van vooral Single Origin chocolades; dus, een proeverij met veel krachtige uitgesproken smaken.

Amsterdam jeneverstad

Amsterdam heeft een rijke jenevertraditie, waar nog meer van over is dan je zou verwachten. Bovendien zijn er in de laatste jaren een hoop nieuwe stokerijen bij gekomen die deze traditie wel of juist helemaal niet eren. Al met al een interessante proeverij van vier jenevers van vier verschillende stokerijen met Amsterdams lekkers er naast: ossenworst, gekookte lever en Amsterdamse biertjes (uiteraard van van die kleine brouwerijen!).

DE MIX

Voor een ieder die niet kan kiezen, of juist hele specifieke voorkeuren heeft; een proeverij in overleg.

 

Alle proeverijen zijn 20 euro per persoon, vanaf 5 tot 25 personen.

voor vragen en boekingen mail mij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…