"

Tot nog toe stond er op dit blog eigenlijk helemaal niets over Dirkzwager. En dit ondanks dat ik eigenlijk best groot fan ben van hun producten. Met name van de speciale releases uit de koker van Sven de Gids zoals de Florijn moutwijnjenever of de Perlstein fustgelagerde korenwijn. De reden dat er zo weinig op deze website stond is dan ook vooral dat ik de stokerij nog nooit zelf heb bezocht en ik de gewoonte heb na afloop van een bezoek iets over de stokerij te schrijven. Een bezoek ben ik zeker (in de nabije toekomst) nog van plan te brengen. Maar Sven de Gids hielp mij met een dergelijk grote hoeveelheid verschrikkelijk interessante informatie over de stokerij dat ik er nu al een uitgebreid artikel aan wijdt.

     Dirkzwager is van de oude namen in de jeneverindustrie één van de jongste toetreders. In de 15e tot 17e eeuw waren het turfhandelaren, hadden later in de 17e en 18e eeuw een verscheidenheid aan handel en winkel, later een kuiperij, een haringrederij en toen uiteindelijk een grutmolen (Cornelis Dirkzwager in 1809-1863). Vanuit die laatste molen kwam de familie Dirkzwager in de jenever terecht; de zoon van Cornelis, Maarten Dirkzwager begon in 1879 een korenwijnstokerij. Dat is vrij laat als je het vergelijkt met andere oudere distillateurs die op dat moment de markt eigenlijk al volledig hadden verzadigt zoals De Kuyper (1695), Nolet (1691), Herman Jansen (1777). Daarom richtte Dirkzwager zich in die tijd vooral op de verkoop van jenever per vat in het oosten van het land. Pas na de tweede wereldoorlog toen de Firma Wed. Florijn onderdak vond bij Dirkzwager, werd er meer op fles verkocht. Deze producten werden echter verkocht onder de naam Florijn. Dat werd langzaam aan dé merknaam van Dirkzwager. Daardoor is de naam Dirkzwager niet zo bekend terwijl de reclameslogan "ha fijn, ha fijn een borrel van Florijn' de meeste oudere lezers nog wel bekend zal voor komen. Door Florijn kreeg Dirkzwager dus meer voet aan de grond in het westen van het land. Daarop volgden vele overnames van Schiedamse merken zoals Daniel Visser, Krul, Adrianus van den Eelaart. Maar ook niet Schiedamse merken als Hulsink, Perlstein, Doyer en van Deventer en Hellebrekers vonden onderdak.

     De familie Dirkzwager blijft vooral een ondernemersfamilie. Ze investeren niet alleen in stokerijen maar ook vandaag de dag nog in groothandel, transport en detailhandel. Een verscheidenheid aan dranken worden of werden gemaakt en/of verhandeld; van appelsap en siropen tot wijn en wijnachtigen, advocaat en cream, maar ook waters en levensmiddelen. Door de late oprichting van het bedrijf had men er ook minder moeite mee om met de technische vernieuwingen van het heersende tijdsgewricht mee te gaan. Dit leidde er bijvoorbeeld toe dat zij de eerste waren die ‘witte’ jenever produceerde (bereidt uit, via stoomkolom verkregen, neutrale alcohol). Maar Dirkzwager richt zich tegenwoordig ook weer op de productie van moutwijn, een heel traditioneel product dat in smaak sterk verwant is aan die van whisky. De Florijn Moutwijnjenever is gemaakt van 100% Schiedamse Moutwijn, in de branderij van het jenevermuseum gemaakt en gebotteld, volgens uniek Dirkzwager recept en daarom gerechtigd drager van het echtheidszegel van de gemeente Schiedam dat ooit door Herman Jansen in het leven werd geroepen (NOTARIS).

    In 2004 werd Cooymans van Pernod-Ricard overgenomen en in 2012 is de familie Dirkzwager genoodzaakt om de productiefaciliteit te Schiedam te verhuizen naar Cooymans in Tilburg. De overige productiebedrijven waren al over gebracht om de efficiëntie te vergroten, behalve Wed. Joustra, omdat de culturele waarde van dit bedrijf op de huidige locatie, erg zwaar weegt.

     In Schiedam bestond het bedrijf uit een verzameling van met elkaar verbonden gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw. In het midden was de 'vieux-afdeling' met de originele 19de eeuwse koperen ketels. Deze konden nog met kolen gestookt worden, wat mijn ‘informant’ Sven de Gids zelf als stoker nog meerdere malen heeft mogen doen. Hier is jarenlang Vieux gemaakt, in houten en betegelde putten. Dirkzwager had hier zo'n tien verschillende recepten van. Ook stonden hier Keulse Potten met allerlei extracten.

     Achter de vieux afdeling lag de CB-afdeling waar alle kleinere jenevers, korenwijnen en de zoete producten als Beerenbeurg, Amaretto en Bessenjenever werden gemaakt. Maar ook de extracten, zoals van zwarte bessen voor de creme de cassis, werden hier gemaakt. De Citroenbrandewijn waar de afdeling aan refereert was een groot product dat in twee grondvaten van 20.000 liter werd gemaakt.

     Aan de andere kant van het Groenweegje stond een wit pand die de 'Drilschuur" werd genoemd. Hier werden de grote producten (5000-200.000 liter of meer) zoals jonge jenever en diverse wodka's gemaakt. Hier kwam ook de graan- en melasse alcohol binnen die veilig in een bunkerachtig pand, ondergronds werd opgeslagen. 

     In de huidige distilleerderij, in Tilburg, worden er dranken samengesteld (koud stoken), maar er wordt ook zelf gestookt met behulp van stoom in koperen ketels die deels nog afkomstig zijn van het Schiedamse. Gestookt worden er bijvoorbeeld nog dubbel gestookte moutwijn, korenwijn, veel sinaasappellinten (vers, ingevroren), en distillaten van curacaoschillen, jeneverbessen, lindebloesem, citroen, dubbel gebeide, , elsbitter, cardamon en cacao.

Ook zijn er twee tankopslaghallen, waar grote partijen gedistilleerd, cream, likorette en dunne advocaat gemaakt kunnen worden, een haldeel waar grote hoeveelheden wijn verwerkt wordt tot vruchtenwijnen, portes, gluhwein, bloedwijn, een kleine advocaatfabriek voor de dikke advocaat en een vergistingskelder waar vruchtenwijn vergist wordt. Er is bovendien een nieuwe hal in aanbouw waar alcohol kan worden opgeslagen volgens de laatste wettelijke richtlijnen. Alle drank wordt met behulp van dertien afvullijnen in flessen en potten verpakt.  In Oosterhout staat een bottelarij waar bulkwijn afgevuld wordt. Er wordt hier ook drank voor derden vervaardigt. Het bedrijf is bovendien actief in de wijnbouw in Frankrijk en de export van dranken. Het bijzondere aan Dirkzwager is de flexibiliteit; er kunnen kleine partijen gemaakt worden, zoals de premium jenevers (gelagerde en caskfinish jenever en korenwijnen) en kleine likeuren van zo’n 1000 liter. Maar ze maken ook bulkpartijen van miljoenen liters per jaar. Dus van handgeplakte gelimiteerde partijen tot vol automatische etikettering van 10.000 flessen per uur. Helaas is de firma dirkzwager op 16 juli 2016 failliet gegaan.


Nieuwste Blogposts

 • Filosoof Jenever - Tini
  By On 2017-11-08 in Stoken
  Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
 • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
  By On 2017-11-03 in Stoken
  Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
 • Nøkk Sjenever
  By On 2016-10-28 in Stoken
  In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
 • Filosoof | Marije
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
 • Filosoof | Rodante
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…