Schiedam is de hoofdstad van de Nederlandse jenever. Een wandeling door haar straten toont je overal de restanten van de eens zo bloeiende jeneverindustrie. Je vindt er de pakhuizen, branderijen, graanmolens, waterwegen, het zakkendragershuisje en natuurlijk de graanbeurs. Er zijn in Schiedam twee stokerijen die op geheel traditionele wijze jenever maken; het jenevermuseum met branderij 'De Gekroonde Brandersketel' en branderij 'De Tweelingh'. Beide leiden graag gasten rond. Er zijn ook nog twee stokerijen die inmiddels tot grote fabrieken zijn geworden; 'De Kuyper' (nu vooral likeur) en 'Nolet' (van de Ketel1). Oude Schiedammer namen als Floryn, Olifant en Goblet zijn inmiddels allemaal onderdeel van de Dirkzwager groep en worden niet meer in Schiedam maar ergens in Noord-Brabant gemaakt. Een leuke variatie op het geheel is distilleerderij 'Van Toor' uit het naastgelegen Vlaardingen. Met de moutwijn van 'De Tweelingh' wordt hier een heerlijk kruidige jenever gemaakt.

Direct naar alle proefnotities van Schiedamse jenevers

Branderij de Tweelingh (Notaris)

In 'Branderij de Tweelingh' wordt een jenever van korrel tot borrel gemaakt: de NOTARIS moutwijnjenever. Deze borrel bestaat dus uit 100% moutwijn en heeft dan ook een veel graniger, bijna broodachtige, smaak dan we gewend zijn van andere jenevers. De stokerij is onderdeel van firma Herman Jansen. Deze drankengroep is ondermeer bekend van de Sonnema Berenburg. Maar Notaris lijkt een beetje het liefdesproject te zijn van de Schiedamse familie Jansen. De vader van de huidige eigenaar Herman Janssen probeerde begin 20ste eeuw de productnaam jenever te redden van zijn naamsdeflatie door het product te beschermen zoals ook cognac en schotse whisky beschermde namen zijn. De jenever zou dan op één plaats gemaakt moeten zijn en uit 100% moutwijn bestaan. Dit is hem echter niet gelukt, wel is de naam ‘Schiedamse moutwijnjenever’ beschermd; iets dat door het zegeltje over de dop wordt getoond. Dit zegel wordt op dit moment echter alleen door Notaris en De Old Schiedam gebruikt.

Notaris wordt dus geheel en al op dezelfde plek gemaakt. De maisch bestaat uit een derde maïs, een derde gemoute gerst en een derde rogge. Dit wordt drie keer gedistilleerd en vervolgend op limousin eiken gelagerd. De stokerij heeft twee traditionele Schiedamse ketels.

proefnotities NOTARIS

Branderij de Gekroonde Brandersketel, Old Schiedam

Branderij 'De Gekroonde Brandersketel' is onderdeel van het jenevermuseum Schiedam. Ze maken hier op wat bijzondere edities na eigenlijk maar een jenever, zei het een hele lekkere. Net als bij Notaris gaat het om een 100% moutwijn jenever. Het beslag bestaat in dit geval uit een helft gemoute gerst en een helft rogge. Daardoor is deze jenever een stuk droppiger dan de Notaris. Na het distilleren wordt de jenever voor 3 jaar op Amerikaans eiken gelegd waardoor hij zoet en vanille-achtig is. De toevoeging van jeneverbes zorgt voor een groene dennigheid en een beetje aards karakter. De productie is erg klein, er liggen maar ongeveer  twaalf vaten te rijpen. Old Schiedam is dan ook helaas niet commercieel verkrijgbaar.

Nolet, ketel1

Hoewel Nolet het oudste nog in productie zijnde familiebedrijf is, 10 generaties sinds 1691, richten ze zich vooral op het produceren van een zeer toegankelijke zachte jonge borrel. Al is er ook net een vatgelagerde editie op de markt te gekomen: de Ketel1 Matuur

Onder de Boompjes

Oude naam in een heel modern jasje gestoken. Er wordt zowel een oude jenever als gin en vodka gemaakt. In de oude jenever is moutwijn van het jenevermuseum gebruikt. Beide jenevers, een jonge en een oude, zijn zeer zacht en weinig uitgesproken van smaak.

De Kuyper

Grote oude stokerij die nog steeds in Schiedam is gevestigd. Ze maken alleen zo nu en dan bij een jubileum nog een keer een jenever maar hebben zich tegenwoordig vooral op de grote bulk likeur voor de cocktailmarkt gestort. Toch kom je zo nu en dan nog wel eens een interessante fles de Kuyper tegen: proefnotities hier!

Dirkzwager, Floryn

Van origine Schiedamse stokerij, nu een groot productiebedrijf in Tilburg waarin talloze oude jenevernamen zijn ondergebracht zoals Daniel Visser, Krul, Adrianus van den Eelaart. Maar ook niet Schiedamse merken als Hulsink, Perlstein, Doyer en van Deventer en Hellebrekers vonden onderdak. Lees meer, of direct naar de proefnotities.

Wenneker, Olifant en Goblet

Een beschrijving van de stokerij komt later, maar er zijn al wel proefnotities van de jenevers van Wenneker

Van Toor (Vlaardingen)

Een beschrijving van de stokerij komt later, maar er zijn al wel proefnotities van de jenevers van Van Toor


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…