Historisch hebben zich de meeste stokerijen zich om Amsterdam en Schiedam verzameld. Vooral rond Schiedam zijn veel van de oude namen nog in leven. Amsterdam kent naast een paar Oude namen vooral ook heel veel nieuwe bedrijfjes. Maar ook verspreid in de rest van Nederland liggen overal stokerijen: Grote namen als Bokma en Hooghoudt maar ook eigenwijze nieuwkomers zoals Kalkwijck distillers en P. Rijneveen.

Hooghoudt, Groningen

proefnotities

Boomsma, Leeuwarden

Familiebedrijf met een heleboel ambities! Binnenkort gaat hier weer echt zelf gestookt worden. Meer uitgebreid artikel binnenkort.

Kalkwijck distillers, Vroomshoop

onderdeel van een boerenbedrijf, verbouwen zelf hun gerst

Rutte, Dordrecht

Jenevermengers of koude stokers

Branderij/distilleerderij P. Rijneveen, Dordrecht

Kondigt zichzelf aan als de klainste stokerij van Nederland.

Distilleerderij Zuidam, Baarle-Nassau

Zuidam is een voor veel mensen een bekende naam. Deze grootste whiskystokerij van Nederland is oorspronkelijk een likeurstokerij en heeft daarbij zijn sporen verdiend als jeneverstoker. De stokerij ligt dan weliswaar nog net in Nederland maar heeft qua jenever meer het karakter van een Belgische stokerij. Ten eerste ligt ze niet in een stedelijke omgeving en daarnaast richt het ze zich voornamelijk op het maken van een mooi graandistillaat en verfijnt ze die nauwelijks met kruiden en specerijen. Toch is Zuidam een grote aanwinst voor de Nederlandse jenevermarkt. Zij bereikt, anders dan de andere stokerijen, een grote groep van mijn leeftijdsgenoten die van een lekker drankje willen genieten. Hopelijk neemt ze de rest van de makers in haar kielzog mee.

In het Arendsnest proefde ik een groot deel van de jenevers van Zuidam.

De Ijsvogel, Arcen

Ooit werd op de watermolen zelf gestookt. Dat waren (soms) mooie tijden ik heb het product nog geproefd. Nu wordt er ergens net over de grens een vrij saai product gemaakt. Maar toch prijkt de 'graanjenever' al jaren in de jeneverlijst die ik voor het Arendsnest maakt. Waarom? hij combineert echt fantastisch met een tripel. Pas dan proef je dat er achter de nu wat vlakke jenever een heel mooi product zit. Lees de proefnotities!

Van Kleef, Den Haag

Van kleef is meer een koude stoker. Er staat in dit bedrijf geen enkele stookketel. Maar dat betekend niet dat hier zonder liefde jenever wordt gemaakt. De grondstoffen en soms ook al volledige producten worden bij verschillende andere stokerijen in België en Nederland gehaald (exacte bronnen mag ik u helaas niet onthullen), en die worden dan op houten vaten van verschillende kwaliteit gelagerd die door het hele bedrijf heen verspreid liggen. De jenever smaakt dan ook nooit hetzelfde, maar soms heel lekker. Lees mijn proefnotities!

Bokma, Friesland

Een Bols-product vertelde één van de lezers van dit Blog me. Maar dan met een Fries tintje. Lang niet slecht, heel goedkoop. Al jaren ergens in de top 3 van marktaandeel.

Staffhorst, Utrecht

Het lijkt helaas een eenmalig project. Een moutwijn jenever volgens oud familie recept van de Utrechtse jeneverfamilie Staffhorst; hij staat bij me thuis en was helemaal niet slecht.

Schermer, Hoorn

Een echte oude familie stokerij gekoppeld aan een wijnhandel met een lange Hoornse traditie. Het lange artikel komt eraan! proefnotities!

Kade 19,  Bruinisse, Zeeland

Enige Nederlandse distilleerderij met eigen moutvloer.

Verhoeven jonge jenever

Van origine komt Verhoeven uit en 's Graveland. Via een trouw lezer en de historische kring 's Graveland bij wie diens vader is betrokken kreeg ik afgebeelde foto. Nu is het onderdeel van Diageo en dus officieel onbekend waar het wordt gemaakt. Volgens wandelende jeneverencyclopedie Rob Klaarwater weet ik dat dat misschien wel ergens in Zuid Duitsland bij een van de grotere Diageo productie bedrijven is; Buiten het jenever gebied. Maar wat maakt het ook uit, het is nu enkel nog een jonge borrel.

Distilleerderij Nes, Nes (Ameland) (*Nieuw!)

Een van de meest verwoede thuisstokers van Nederland is 'commercieel' gegaan!

Distilleerderij de Geest, Nijmegen

Stadsbrouwerij de Hemel. Proefnotities.


Nieuwste Blogposts

 • Filosoof Jenever - Tini
  By On 2017-11-08 in Stoken
  Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
 • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
  By On 2017-11-03 in Stoken
  Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
 • Nøkk Sjenever
  By On 2016-10-28 in Stoken
  In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
 • Filosoof | Marije
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
 • Filosoof | Rodante
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…