De Vlaamse jenevertraditie wijkt sterk af van die van de ‘noordelijke Nederlanden’. Waar in Nederland vooral in de steden op industrieel niveau werd gestookt heeft het Vlaamse distilleren zijn oorsprong op de boerderij. De spoeling (ook wel draf of borstel) die achterblijft na het distilleren was zo gezond voor het vee dat het distillaat zelf nog maar een bijproduct was. De Belgen noemden dit distillaat wel jenever, al werd er eigenlijk maar zelden jeneverbes aan toegevoegd. Het Belgische distillaat karakteriseert zich nog steeds doordat het een stuk meer naar graan smaakt dan onze Nederlandse jenevers. Tot op heden wordt maar zelden jeneverbes toegevoegd. Een goed voorbeeld van een dergelijke jenever is stokerij Van Damme waar Balegemse graanjenever wordt gemaakt. Net voor kerst 2013 reisde ik af naar de Vlaamse Ardennen voor een eerste verkenning van de Belgische jenever die in Nederland bijzonder slecht verkrijgbaar is: de handelsgeest is toch iets wat ons vooral in de noordelijke Nederlanden kenmerkt. Wat jammer is, want de wereld zou beslist een paar heerlijkheden rijker zijn als wat ik daar vond verkrijgbaar zou zijn. Als je er niet zelf heen gaat is er dan ook niet zo veel te vertellen over de Belgische stokerijen. Daarom heb ik er dan ook voor gekozen om alleen verder in te gaan op de stokerijen waar ik zelf ben geweest, en de rest nog even achterwege te laten. Als je meer weet over de niet beschreven stokerijen zou ik het natuurlijk leuk vinden al je dat laat weten!

Lees alle proefnotities van Belgische jenevers

Stokerij Mertens, Zottegem

Op een regenachtige decembermiddag, net voor kerst 2013, bezoek ik stokerij Mertens. De huidige eigenaar is 'derde generatie'; een familiebedrijf dus. Meneer Mertens verteld de familierecepten eigenlijk ongewijzigd te hebben gelaten. De stokerij was tot voor kort een stekerij, wat betekend dat er niet gestookt werd maar enkel met het moutwijnproduct van anderen gemengd. Maar nu staat er weer een koperen ketel in het traditioneel Vlaams model. Dat wil zeggen eerst een kolomketel en daarna een ketel waarin kop en staart er vanaf worden gehaald. Meneer Mertens legt mij uit dat in Vlaanderen een onderscheid wordt gemaakt tussen moutwijn en graan-eau-de-vie. Hierbij is moutwijn niet hetzelfde als wij daar in Nederland mee aanduiden maar een distillaat van gemoute graan. Terwijl de graan-eau-de-vie van ongemoute granen is gedistilleerd. De O' de Flander, de streekjenever uit de Vlaamse Ardennen, bestaat geheel uit ongemoute granen. Daarnaast is deze minimaal 40% sterk. De bij Mertens gestookte O' de Flander heeft anders dan de andere voorbeelden die ik hier van heb geproefd een volle body waardoor je niet zo veel last hebt van de hoge scherpe alcoholen die bij dit soort jenever lijken te horen. Volgens de stoker komt dit door de grote hoeveelheid rogge die in het recept wordt gebruikt. Daarnaast wordt enkel tarwe gebruikt waardoor het geheel goed vergist. Mertens maakt deze jenever in verschillende percentages waaronder een 57%; de hoogspanning. Tijdens mijn bezoek proefde ik al een paar van de jenevers.

Stokerij van Damme, Oosterzele

 

Stokerij Breackmann, Oudenaarde

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

Stokerij Wissels, Hasselt

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

‘t Stookkot, Stevoort

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

Graanstokerij de Jans, Kortrijk

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

Distillerie de Biercee, Ragnies

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

De Stoop, Merelbeke

De Stoop is eigenlijk gewoon een de huismerk jenever van wijnhandel Bolleart op het industrieterrein van Merelbeke, een voorstad van Gent. Het is echter wel een oude naam die vanaf 1868 in Gent jenevers produceerde. De familie Bolleart heeft deze naam sinds 2002 in handen en doet niet veel meer dan houtlagering van de jenever. Maar met veel succes, deze jenevers is een van mijn favoriete aankopen van mijn reisje naar de Vlaamse Ardennen:een volle moutbody, zacht en kruidig.

Buggenhoudse, Buggenhoud

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment. 

Brouwerij Pirlot, Blankenhoven

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

Bruggeman, Gent

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment. De maker van in België grote merken als Hertekamp en Peterman

Filliers, Deinze

      

 

De Moor, Aalst

 

Rubbens, Zele

proefnotities van Rubbens jenevers

Radermacher, Raeren

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

Van der Schueren, Aalst

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

Genievre Crombe, Brugge

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment. 

Jenevermuseum Hasselt, Hasselt

Helaas nog niet bezocht, meer informatie volgt een later moment.

Ground Control, Pepingen (*Nieuw!)

Helaas wederom niet bezocht maar dat staat zeker hoog op mijn verlangenlijstje! Manu de Kort verbouwd op zijn eigen agrarisch bedrijf in het mooie pajottenland (ja inderdaad waar ook de heerlijke geuzes vandaan komen) alle grondstoffen voor Gins en jenevers. Aardappelen, gerst, maïs en appels vormen de grondstoffen voor zijn alcohol. De stookwijn wordt vervolgens overgehaald met experimentele botanicals zoals szechuanpeper. Maar veel van de het karakter van de stookwijn blijft daarbij behouden. Manu stookt namelijk niet door tot 96% maar een veel lager alcohol percentage. Dit geldt voor zowel de gin als de jenevers. Daarom zou je ook de gins eigenlijk prima een jenever kunnen noemen. De stoker bekende mijzelf op het jeneverfestival in Schiedam dat hij geen idee had wat eigenlijk jenever is... dus daar zal zijn hippere (?!) naamkeuze wel aan liggen.


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…