Eind 2015 begon ik dan eindelijk ook met zelf jenevers uit te brengen (voor het publiek) onder de naam Filosoof Jenever. Daarbij maak ik natuurlijk volop gebruik van de enorme verscheidenheid aan stookmogelijkheden die het jenever maken biedt; kruidig of juist heel moutig, houtlagering of een klare. En uiteraard zoek ik ook graag de randjes op van wat jenever is; in Noorwegen stookte ik een 'sjenever' die enkel uit aardappel alcohol bestaat, ik stookte een absint met jeneverbes, en zo stort ik me steeds in nieuwe grensverleggende projecten. Ik werk als gipsy stoker. Dat wil zeggen dat ik niet aan maar één ketel ben gebonden, maar dat ik graag andermans ketels voor een paar dagen overneem om zo mijn smaakmogelijkheden nog meer te vergroten. Ook in mijn ingrediëntkeuze houd ik mij absoluut niet aan de traditie. Zo werk ik graag met allerlei Aziatische pepers: zwart Sarawak, Chinees groen, witte Javaanse en zo verder.

Nienke OostraMaar soms verdiep ik me juist heel graag in de lange traditie van jenever. zo ga ik graag zelf op zoek naar jeneverbessen. Veel andere stokerijen bestellen de jeneverbes bij de groothandel en gebruiken allemaal dezelfde vettige Kroatische jeneverbes. voor Filosoof jenever werkte ik met Nederlandse, Italiaanse, Noorse en Duitse bes. En die hebben allemaal een geheel eigen smaakprofiel. In het verleden vonden veel stokers waarschijnlijk ook hun bessen in de buurt. Elke plant heeft een terroir en ik vind het interessant om deze verscheidenheid terug te brengen.

Nienke OostraOok in moutwijn heb ik veel uitdaging gevonden: De traditionele roggemoutwijn is natuurlijk een schitterende basis voor kruidige jenevers door het volle mondgevoel en floraal karakter blijft het een ideale drager voor wat hogere tonen. Maar er bestaat enorm veel uitdaging in het distilleren van (mislukte) craft bieren. Zo geeft een gedistilleerde stout een heel prettig chocolade karakter en zijn de hops van een IPA heel duidelijke terug te herkennen. Ook een saison biedt een heel interessant uitgangspunt. Maar volgens mij hoeft een goede jenever niet altijd een graanjenever te zijn. Dit was historisch niet zo en het biedt een keur van creatieve mogelijkheden ook vandaag de dag je hier niet aan houden. Ik maakte een jenever die naast een gelagerde 'gerstewijn' ook uit een appeldistillaat, of appelwijn, bestaat. Maar dus ook een Noorse collab waar geen korrel graan meer in zit; enkel aardappeldistillaat. Noorwegen heeft een uitgebreide traditie van het lageren van aardappeldistillaat op sherryvaten bestemd voor de lokale aquavit. En als echte 'gipsy' zocht ik een paar van de mooiste vaten uit om vervolgens met een combinatie van lokale en uitheemse kruiden en specerijen tot een interessante 'sjenever' te maken.

Nienke Oostra

Zo creëer ik dus steeds nieuwe recepten die ik elk opdraag aan een belangrijke vrouw in mijn leven. Rodante was mijn eerste jenever; als verloskundige mocht zij ook de geboorte van mij stokerij inluiden. Sindsdien zijn ook de Marije (zus), Maria Galanthé (tja), Tini (moeder) en Amber (vriendin) verschenen. In een samenwerking met Det Norske Brenneri maakte ik twee verschillene 'Flyvende Hollender' die helaas voor jullie niet in Nederland verkrijgbaar is. In een samenwerking met Jons Utvalgte zal een andere serie Nokk door mij worden gestookt. De eerste editie hiervan is al verschenen. Zomer 2017 ben ik ook met de proof serie begonnen. Dit is een serie van unieke explicaties die door middel van samenwerkingen tot stand komen. Deze jenevers bestaan uit zo'n kleine oplage dat ze allemaal een handgeschreven etiketje en een uniek nummer hebben.

Website Stookblog Filosoof Finder Filosoof op Facebook

 

 

 


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…