De Amsterdamse jenever onderscheid zich vooral door zijn kruidigheid. Mijn inziens houdt vooral distilleerderij 'De Ooievaar' met Van Wees jenevers deze traditie mooi in ere. 'Wynand Fockinck' is natuurlijk een andere voor de hand liggende naam. Daarnaast is er nog 'De Vergulden Poort' die oude Amsterdamse recepten weer in productie heeft genomen waaronder een turfjenever met Nederlandse turf.

Bols

Tot 1969 aan de rozengracht, daarna in zoetermeer. Grote drankfabriek maar wel onze belangrijkste jenever uithangbord in het buitenland (en op Schiphol). Maakt naast jonge borrel een klassieke lijn korenwijnen, en een serie die op de VOC is gebaseerd en flink wat hoger in de specerijen ligt.

De Filosoof (*Nieuw!)

Mijn eigen gipsy stokerij. Met alles wat ik de afgelopen jaren leerde probeer ik nu spannende nieuwe jenevers te stoken die volledig recht doen aan waarom jenever zo'n geheel eigen spannende drank is. Ik Maak gebruik van Botanicals van over de hele wereld, en daarmee is de jenever vaak ongewoon van smaak. Maar hij moet altijd puur gedronken worden. Een vol mondgevoel wordt gecreëerd door zelf gestookte moutwijn. Steeds creëer ik nieuwe reepten die ik elk opdraag aan een belangrijke vrouw in mijn leven. Rodante was mijn eerste jenever; als verloskundige mocht zij ook de geboorte van mij stokerij inluiden. Als gipsy werken betekend dat je niet steeds op dezelfde installatie hoeft te werken. Daarmee kun je steeds de overweging maken tussen wat voor resultaat je wilt en waar je gaat stoken.

Meer lezen over het opzetten van mijn eigen stokerij kun je op het stookblog

volg de laatste nieuwtjes via Facebook

 

Of bestel via www.filosoofjenever.nl

Kever Jenever (*Nieuw!)

Drie jonge Amsterdamse jongens begonnen in 2015 , in eerste instantie als schoolproject, een jeneverstokerij. Het idee is de jenever weer hip te maken, daarom is hun verpakking een blik. De jenever wordt van korrel tot borrel gestookt bij de Twee Koppige Phoenix. Tot nog toe bestaat er maar één recept maar in de toekomst beloven de jongens met zo nu en dan een speciale uitgave te komen.

't Nieuwe Diep

Beeldschoon midden in het Flevopark ligt distilleerderij ’t Nieuwe Diep. Een plek waar zelfs als je niet van jenever of likeur houdt nooit meer weg wilt. De distilleerderij is gevestigd in het oud gemaal van de Oetewaler Polder. De jenever wordt hier van korrel tot borrel gestookt en bestaat over het algemeen uit honderd procent moutwijn. In het kleine gebouwtje is ook een proeflokaal waar alles wat op dat moment op voorraad is kan worden geproefd; het assortiment varieert nogal. Maar ook als je de jenevers uit het park haalt zijn ze nog zeker de moeite van het proeven waard. Er wordt geëxperimenteerd met graansoorten; Er is een spelt-, gerst, rogge en tarwe serie. Door de verschillende jaren houtlagering van deze jenevers die er zijn gemaakt kun je het karakter van deze verschillende graansoorten goed leren kennen. Kruiden worden voor de jenevers eigenlijk niet gebuikt bij '’t Nieuwe Diep'. Als belangrijke smaakmaker wordt er echter wel voor Jack Daniels vaten gekozen; daar moet je maar net van houden.

Cafe Oosterling

Cafe Oosterling is het oude proeflokaal van wijnkoperij, tevens jeneverstokerij en likeurmengerij Oosterling die niet meer bestaat. Dit proeflokaal is nog het enige wat is overgebleven van wat ooit een omvangrijk bedrijf was. Als herinnering aan deze glorieuze tijd wordt er nog steeds een jenever volgens eigen recept bij Schermer in Hoorn gemengd. Een ander voordeel is dat ze als oud familiebedrijf nog steeds een horeca- en slijtvergunning in één hebben en dat je na afloop van je bezoek dus gewoon een flesje  mee kan nemen.

Proeflokaal Olofspoort

In de Olofspoort is en jenevercafé vlakbij het centraal station in Amsterdam. Ze schenken er alles van de Vergulden Poort, Zuidam, Van Wees en Schermer, en ze hebben daarnaast nog een paar eigen jenevers. Waar die vandaan komen blijft mij tot nog toe duister. De ene keer verteld de barman dat ze bij Zuidam vandaan komen en de volgende keer had een (andere) barman de vaste overtuiging dat zij een eigen recept moutwijn van 'Filliers' in de kelder laten lageren. Misschien weet iemand anders de waarheid achter de mythes?

Oud Amsterdam

Op de website van slijterij H.P. de Vreng en Zonen staat hoe het koude stoken, het jenevermengen, een echt oud Amsterdamse ambacht is. Hierbij werden uit vaten van gemengde kwaliteit, afkomstig uit verschillende stokerijen in de stad het beste geselecteerd en vervolgens verfijnd met de beste kruiden. Slijterij H.P. Vreng schrijft deze lange traditie in ere te houden met haar Oud Amsterdam jenevers. Op de fles van Oud Amsterdam staat echter dat het product vervaardigd is door Van Wees. Weliswaar speciaal voor de slijterij.

De Schans, Uithoorn

De Schans uit Uithoorn was jarenlang voor de brouwwereld een belangrijke brouwerij. De bieren gooiden hoge ogen; vooral de stout en de saison. Maar Guus Roijen voelde zich meer distillateur dan brouwer vertrouwde hij ons toe op het jeneverfestival 2013 in Amsterdam. Maar wel een distillateur met het hart van een brouwer; Guus experimenteert met gist, geroosterde gerst en heel veel kruiden. Daarmee wist hij in elk geval mijn stokershart zeer te inspireren. Helaas overleed Guus November 2015. 

De vergulden boog

(golden arch), nieuwendammerdijk

Van Wees

De Amsterdamse driehoeksstraat is een vreemde plaats. Eigenlijk aan alles is in deze straat de aanwezigheid van distilleerderij 'De Ooievaar' van de Van Wees jenevers te voelen. Er staan vrachtwagens waar doosjes met de welbekende ooievaar erop worden ingeladen. Mensen lopen druk heen en weer met allerhande materialen, klembordjes en telefoons aan hun oor. De echte ketels zijn helaas tegenwoordig niet meer te bezoeken. Er staan distilleerketels binnen, dat weet ik uit overlevering, maar wat daar precies mee wordt gemaakt blijft een familiegeheim. De distilleerderij is de oudste stokerij van Amsterdam die nog steeds volledig binnen de familie is gebleven. Te bezoeken is de slijterij naast de distilleerderij in de driehoeksstraat en het Proeflokaal de Admiraal aan de herengracht. In het proeflokaal staat tegenwoordig dochterlief achter het fornuis. Zij kookt heerlijke Nederlandse gerechten die uiteraard met één van de jenevers kunnen worden gecombineerd.

Wynand Fockinck

Wynand Fockink is een van de oudste jenevernamen uit de hoofdstad en wordt samen met een ene heer Bols (niet zeker of het dé heer Bols is) in 16.. in de aanvraag voor een stookvergunning genoemd. Deze grote naam heeft echter niet zo bijzonder veel te maken met wat er op dit moment in de pijlsteeg gebeurt. De distilleerderij is in handen van Bols en er wordt hier voornamelijk gedistilleerd om grote massa’s toeristen te entertainen. Het distillaat zelf is daar dan ook op aangepast en stevig gezoet. Voor niemand ondrinkbaar dus, maar nou niet echt geschikt voor de jenever-liefhebber.

Maar dat ze wel kunnen distilleren proefde ik bij brouwerij 'De Prael', om de hoek van het proeflokaal/distilleerderij in de Pijlsteeg aan de Nieuwezijdse Voorburgwal. Deze microbrouwerij heeft een tijdje zijn misbaksels opgespaard om te laten distilleren bij Wynand Fockink. Ook al is het distillaat nog steeds zoet, het is niet gezoet en absoluut niet vlak! Zie de blogpost van mijn bezoek aan 'De Prael' voor uitgebreidere beschrijving van mijn bezoek en de jenevers.

 

 


Nieuwste Blogposts

 • Filosoof Jenever - Tini
  By On 2017-11-08 in Stoken
  Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
 • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
  By On 2017-11-03 in Stoken
  Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
 • Nøkk Sjenever
  By On 2016-10-28 in Stoken
  In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
 • Filosoof | Marije
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
 • Filosoof | Rodante
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…