Een echte volwaardige industrie ontwikkelt zich, zij het met vallen en opstaan, in de 17e eeuw. In het begin van deze eeuw is een stokerij vaak nog een nevenbedrijf van allerhande ambachtslieden. Anders dus dan in het geval van bijvoorbeeld Schotse whisky wordt er niet door de boeren gestookt maar juist door de stedelingen. Aan de groei van de industrie hebben verschillende factoren bijgedragen. Als eerste kun je de Frans-Nederlandse oorlog aanwijzen die uitbrak in 1672. De vaderlandslievende Fransen reageerden op de oorlog met het instellen van een uitvoerverbod voor hun brandewijnen. De Nederlandse handelsgeest weerhoudt de overheid ervan een dergelijke chauvinistische maatregel in te stellen en bovendien maakt de verminderde Franse concurrentie het ook nog eens makkelijker voor de jonge Nederlandse industrie om te groeien.

Een tweede gunstige factor voor de nog jonge jeneverindustrie is dat belasting in deze eeuw nog niet bij de producent of de handelaar werd geheven maar enkel bij de consument. Daardoor kon ze zich gemakkelijk op de export richten. Dus in de 17e eeuw ontwikkelde de jenever zich van een lokaal drankje tot een exportindustrie. De Nederlanden hadden op dat moment al erg goede aan- en afvoerroutes. Dit bracht jenever niet alleen tot over de verste wereldzeeën maar was ook zeer gunstig voor de aanvoer van de nodige grondstoffen; brandstof en koren, maar ook de voor jenever zo specifieke kruiden en specerijen. Als graan werd vooral gemoute gerst en rogge gebruikt. In het begin ook nog wel haver en boekweit, maar dat leverde volgens de overlevering geen erg geschikt product op. Tarwe werd niet verstookt in Holland want er werd een zeer hoge belasting over geheven. In de laatste jaren van de 17e eeuw komt er echter een groot tekort aan broodgraan door slechte oogsten, en worden er dus sterke beperkingen aan de zojuist opgebloeide industrie gesteld. Vooral het gebruik van rogge wordt beperkt; er mag alleen ‘onbekwame’ rogge worden gebruikt. Als in september 1700 de beperkingen weer worden opgeheven trekt de markt niet meteen aan; de Franse brandewijn is te goedkoop om mee te concurreren.


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…