Distilleren werd in de 14e en 15e eeuw nog voornamelijk door de wetenschappers van die tijd gedaan. Alcohol distilleren gebeurt met als doel om bijvoorbeeld buskruit te maken of (natuurlijk) de Steen der Wijzen te vinden. In dienst van de geneeskunst worden er tal van kruiden in opgelost. Toch hadden de alchemisten wel een vermoeden van de mogelijkheden van dit bijzondere stofje. Zo meldt een 15e eeuwse bron: Het doet oec den mensche droefheit vergeten. Ende maecten van hertten vro ende oec stout en coene. In de loop van een eeuw wordt het medicijn aqua vitea dan ook tot het stimulerend middel genaamd brandewijn. Al aan het begin van de 16e eeuw bestaat er in de Nederlanden een bloeiende brandewijnindustrie en zoals je mag verwachten neemt de consumptie in de loop van de eeuw alleen maar verder toe. Daarbij worden allerhande ruwwijnen verstookt; bedorven wijn en bier, wijnmoer, mede, pruimen, rozijnen en graan. De nieuwe brandewijn is in ons land zo populair dat alle wijngaarden in de lage landen verdwijnen. Er bestaan uit deze periode verschillende stedelijke verordeningen op het verstoken van graan. Daar moest immers voldoende van voorradig blijven voor voedsel. Maar de dure ingevoerde Nantse, Conjackse en Bourdeause wijn ondervindt toch al snel sterke concurrentie van het graan dat in de omliggende omgeving wordt geproduceerd. Dat was blijkbaar in steeds grotere voorraad en voor een schappelijke prijs aanwezig. De stokers gebruiken in deze periode niet langer oud bier maar leren zelf om graan te mouten en te vergisten. Een erg grote productie hebben de wijnbranderijen en distilleerderijen in deze periode waarschijnlijk toch nog niet, want pas in 1606 vindt Amsterdam het als eerste noodzakelijk om belasting te heffen op brandewijn. Vanaf die periode is het dan ook makkelijker om de ontwikkelingen in de jeneverindustrie bij te houden; stokerijen moeten voortaan een vergunning aanvragen.


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…