In de 17e eeuw ontstaan er ruwstokerijen die hun ‘koorn-brandewijn’ niet alleen aan de slijters leveren maar ook aan andere stokers die deze dan vervolgens verder bewerken tot jenevers en likeuren. Handelaren uit Rotterdam kochten de moutwijn in Schiedam. Aan de lange haven in Schiedam staat nog steeds de in 1792 in gebruik genomen beurs die specifiek voor deze doeleinden werd gebouwd. Er ontstaan dus dan al producenten die zich vooral richten op het maken van een graandistillaat. Deze industriële bezigheid, met al zijn vervuiling wordt door de grote steden geweerd en vindt dus vaak in de omliggende, kleinere, steden plaats. In Schiedam produceert men dus de moutwijn voor de Rotterdamse distilleerderijen. Maar vooral in de Amsterdam en omgeving wordt deze scheiding heel absoluut. In 1671 wordt de aanbouw van branderijen alleen nog maar toegestaan op het roeterseiland, dus buiten de oude stad. Ook in Weesp en Haarlem worden in dezelfde tijd ontzettend veel nieuwe branderijen gebouwd. In de 18e eeuw zijn alle branderijen uit de stad verdwenen. De Amsterdamse stokers richten zich vanaf dan enkel en alleen op de meer edele productverfijning. Het stoken met kruiden is dus nu een ambacht op zich geworden. Het verdient zoveel techniek en aandacht dat het tot een geheel eigen bedrijf wordt; de distilleerderij. De graanbranderijen hebben zich steeds verder gecentreerd. Al in de 18e eeuw verdwenen de branders uit Weesp. En later ook uit Haarlem, Delft en Rotterdam totdat alle brandersactiviteit zich naar Schiedam had verplaatst. Maar ook daar verdwenen de graanbranderijen. Er kwam in de 20ste eeuw een grote fabriek van Bols in Zoetermeer. Maar ook die sloot in de jaren negentig, de moutwijn wordt sindsdien meestal bij Filliers over de grens in België gekocht. Op dit moment zijn de meeste jenevermakers, op een paar uitzonderingen na, in Nederland dan ook enkel distilleerderij.


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…