De industriële revolutie van rond 1800 had een boel gevolgen voor de jeneverindustrie. Een van de belangrijkste uitvindingen van die tijd is de continue distilleerkolom. Distilleerderij de Anker in Antwerpen heeft in 1869 al de mogelijkheid om 50.000 liter van 50 procent in volume per dag te produceren. Een kolomsteel maakt het mogelijk om volledig smakeloze alcohol te produceren. De distilleerders maken dankbaar gebruik van deze nieuwe mogelijkheid. Als stoker ben je daardoor niet meer gebonden aan de soms hoge graanprijzen, maar kun je elk suikerhoudend product gebruiken. Dat het veel goedkoper is, is echter niet de enige reden geweest voor het zo massaal gebruiken van wat stokers ethyl-alcohol noemen. Ongelagerde moutwijn heeft een sterk moutachtige smaak, en het versnijden met ‘smakeloze’ alcohol maakt de jenever zachter en zelfs zoeter van smaak. Die zachtere smaak is niet een ontwikkeling die alleen aan de jenever is voorbehouden; ook pils vindt immers zijn grote opgang in de 19e eeuw. Of de consument deze ontwikkeling nu echt wil is altijd een beetje een kip en het ei verhaal. Industrialisering, technologie en massaproductie maken het produceren van dergelijke dranken mogelijk. En sinds dat het mogelijk is, is het ook het meest geconsumeerde. Toen vlak na de Tweede Wereldoorlog een groot tekort aan graan heerste, verdween alle moutwijn uit de jenever en ontstond wat we nu onder ‘jonge borrel’ verstaan.

Gelukkig is die laatste soort jenever maar enkele decennia een groot succes geweest. Al in jaren tachtig zie je weer langzaam allerlei initiatieven ontstaan om echte moutwijn jenever te maken. Helaas kampt jenever nog steeds met het slechte imago dat het in deze periode heeft opgedaan. De meeste mensen beginnen meteen over smakeloze rotzooi en oude alcoholistendrank als je jenever noemt.

Toch moeten we niet te makkelijk over het gebruik van ‘ethyl-alcohol’ heen stappen; omdat in jenever veel kruiden worden verwerkt kan het namelijk ook voordelen hebben om het aan het product toe te voegen. Voor jenevers jongere zusje gin wordt immers enkel ethyl-alcohol gebruikt. Sommige smaken worden namelijk frisser wanneer ze worden ondersteund door een neutrale alcohol, bijvoorbeeld sinaasappelschil, jeneverbes en laurier. Vooral voor de aperitief-jenevers wil ik daar nog wel het voordeel van inzien.


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…