Jenever dankt haar naam natuurlijk aan het gebruik van jeneverbes. Meestal wordt de ‘uitvinding’ van de jenever (en de gin) toegeschreven aan de Leidse professor Fransiscus de le Boë Sylvius (1614-1672), die de kunst van het distilleren goed verstond en daarbij veelvuldig gebruik maakt van jeneverbes. Maar bij de belastingintroductie van 1606 wordt ook al een heffing genoemd op het medicinale jeneverwater. Ook al in de eeuwen daarvoor is de jeneverbes populair om haar medicinale eigenschappen zoals bijvoorbeeld de positieve invloed die zij op het gemoed heeft. Al aan het einde van de 15e eeuw worden allerlei kruiden, waaronder waarschijnlijk ook de jeneverbes, gebruikt voor het op smaak brengen van brandewijn. Dit is ook de periode waarin distillaten niet langer enkel als medicijn worden gekend maar ook als genotsmiddel. De distillatieapparatuur is nog lang niet zo verfijnd als deze in de opvolgende eeuwen zal worden, en er wordt vaak gestookt uit niet bepaald de beste ingrediënten. Het is dan ook waarschijnlijk dat de stokers niet alleen de geneeskracht van de kruiden voor ogen stond, maar dat het toevoegen van jeneverbes en andere kruiden vooral was bedoeld om de smaak een beetje op te vijzelen. Voor het stoken van een lekker graandistillaat is betere apparatuur nodig dan voor een distillaat van vruchten. Het is dan ook waarschijnlijk dat juist de overgang van druiven naar graan het toevoegen van kruiden heeft gestimuleerd. Hoewel graandistillaten eerst als inferieur aan vruchtendistillaten worden gezien leren in de 17e eeuw zelfs de bovenste klassen de moutwijn waarderen, en dan vooral die uit de omgeving van Schiedam die op smaak is gebracht met jeneverbes.

De 17e eeuw is natuurlijk ook de gouden eeuw van Amsterdam, de periode dat de VOC opeens allerlei specerijen gemakkelijk beschikbaar maakte. Die invloed zie je dan ook vooral terug in de Amsterdamse distillaten. Kaneel, nootmuskaat, vanille en kruidnagelen vinden zo hun weg naar de jenever. 


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…