Ook begin jaren zeventig van de 18e eeuw worden er weer productiebeperkingen aan de jeneverindustrie opgelegd. In deze periode mogen de stokers alleen nog gebruik maken van gemoute spelt en gerst. In 1772 moeten de branders in Schiedam zelfs de helmen van hun ketels tijdelijk inleveren om ze zo te beletten überhaupt nog te stoken. Deze crisis blijkt echter maar van een heel korte duur. De laatste jaren van de 18e eeuw stijgen de exportcijfers van de Nederlandse jenever naar een hoogtepunt. Tussen 1753 en 1792 verviervoudigt de jeneverexport. In het jaar 1792 werden er bijvoorbeeld via de Nederlandse havens 18015 en ½ okshoofd naar Groot-Brittannië gestuurd. Dat is zo’n 4 miljoen liter terwijl de Britse bevolking maar zo’n 8 miljoen omving. De meer dan twee maal zo grote Nederlandse bevolking vandaag de dag consumeert ongeveer twee keer zoveel whisky; zo’n 9 miljoen liter per jaar. In hetzelfde jaar werden er via de havens 19875 en 1/12 okshoofden naar Frankrijk gestuurd, meer dan 4 miljoen liter, terwijl we vandaag de dag nog maar zo’n 15 duizend liter per jaar van de Franse distillaten consumeren. Ooit was onze jenever dus groter dan Cognac, Armagnac en whisky nu zijn. Maar het is vooral de opkomende Noord-Amerikaanse markt die voor een enorme toename in vraag zorgt. Helaas zijn hiervan echter alleen geschreven bronnen bekend, en geen cijfers.

Het enorme succes van jenever in deze periode schrijven de stokers van die tijd zelf toe aan de hoge kwaliteit van hun stookkunst dat zeer een verfijnd distillaat voortbrengt. Productieoverzichten uit de hoogtijdagen laten zien dat jenever vooral een roggedistillaat is; een beslag bestaat uit ongeveer ¾ rogge en maar ¼ deel gemoute gerst. Jenever is, anders dan whisky, niet traditioneel een drank van één graansoort, maar is bij uitstek een product van de Nederlandse, pragmatische, handelsgeest. Haar ingrediënten zijn afhankelijk van de sociaal-economische omstandigheden op dat moment. Om de kwaliteit van de jenever toch goed te houden heeft de Nederlandse stoker zich er door de eeuwen heen op gericht de distillatietechnieken te verbeteren. Bovendien leerde hij ook kruiden en specerijen te gebruiken om de kwaliteit van het product ten alle tijden op peil te houden. 


Nieuwste Blogposts

  • Filosoof Jenever - Tini
    By On 2017-11-08 in Stoken
    Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
  • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
    By On 2017-11-03 in Stoken
    Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
  • Nøkk Sjenever
    By On 2016-10-28 in Stoken
    In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
  • Filosoof | Marije
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
  • Filosoof | Rodante
    By On 2016-10-14 in Stoken
    Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…