Nienke OostraDeze website ben ik uit liefde voor jenever begonnen. Toen mijn interesse voor jenever was gewekt ging ik zelf op zoek naar informatie. Maar helaas vond ik nergens een mooi overzicht. De kennis die ik nu heb haalde ik uit talloze gesprekken, artikelen, websites en boeken. Dit blog is daarvan een overzicht en probeert jenever in de volle breedte te laten zien. Ik pretendeer niet alles te weten, ik ben nog lang geen jeneverkenner, maar zou dat wel heel graag worden. Onder alle teksten die tot zo ver op dit blog heb gezet is dan ook ruimte om uw reactie achter te laten. Misschien weet u iets beter of iets meer. Ik zou het dan ook heel erg leuk vinden als u dit achter liet.

Ik vind het belangrijk om jenever in al zijn facetten te belichten; haar diepe gronden te tonen maar misschien ook haar iets minder diepzinnige wat zakelijke kant te laten zien. Want juist uit de combinatie van deze twee, puur ambacht en de Nederlandse pragmatische handelswijze, maakt jenever zo veelzijdig. Dat is waarom er gebruik wordt gemaakt van kruiden en zoveel verschillende graansoorten en waarom de jeneverrecepten zo divers zijn.

In de naoorlogse jaren, de periode dat de jonge jenever hoogtij vierde, had iedereen zijn eigen merk. Onze opa’s dronken óf Bokma, óf Boomsma, óf Ketel1. Elke jonge borrel is zacht van smaak op zijn eigen manier. Op dit blog zullen de jonge jenevers een beetje onderbelicht blijven; ik ben persoonlijk meer geïnteresseerd in de jenevers die vol van smaak zijn. En in deze categorie is het juist interessant om zo veel mogelijk makers naast elkaar te drinken; steeds weer iets nieuws om te ontdekken te hebben.

Die veelzijdigheid maakt jenever leuk, maar ook moeilijk te bevatten. Ik kan me daarom voorstellen dat u vragen heeft die nog op geen enkele wijze aan bod komen. U kunt mij dat altijd emailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik probeer u vraag waar mogelijk te beantwoorden en misschien schrijf ik er wel een blogpost over.

Heel kort over de persoon achter dit blog: Mijn volledige naam is Nienke Oostra, ik ben al acht jaar woonachtig in Amsterdam en heb daar economie en filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Alle kennis die ik heb vergaart probeer ik op dit moment om te zetten in mijn eigen gipsy stokerij; Filosoof Jenever. Het verhaal achter het opzetten van deze stokerij kun je ook lezen op deze site op het stookblog.