Op deze blog komt veel theorie en geschiedenis over jenever naar voren, maar het leukst blijft natuurlijk het proeven. Het is om deze reden dat ik eveneens proeverijen organiseer waarbij uitvoerig wordt teruggegrepen op de rijke historie die schuilgaat achter dit product.

Tijdens een proeverij naar keuze neem ik je aan de hand en vertel de verhalen die onlosmakelijk verbonden zijn met de te proeven jenever. Dit zijn verhalen die gaan over onze handelsgeschiedenis, de herkomst van ingrediënten en de verschillende wijzen van stoken die samen tot een enorme diversiteit aan jenevers hebben geleid. De nadruk ligt altijd op verscheidenheid; dus komen verschillende stokerijen aan bod. Hierbij gaat de aandacht vooral uit naar de kleine ambachtelijke distilleerderijen . Dus de grote namen die u bij de gemiddelde slijter ziet staan zullen niet voorbij komen.

Omdat de nadruk ligt op het ontdekken van de smaak van jenever vind ik het leuk om deze te combineren zoiets als een stukje kaas, worst. chocolade of een biertje. Het is namelijk in combinatie met andere smaken dat het ware karakter van de jenever naar voren komt en individuele smaakelementen belicht worden. Een goed gekozen pairing benadrukt dus bepaalde aspecten van de jenever waardoor je haar nog beter leert kennen.

Hieronder een paar mogelijke proeverijen, maar in overleg kan ik ook iets op maat maken.

Kopstoot Deluxe

Een kopstootje is een echte Nederlandse traditie waarbij jenever met bier wordt gecombineerd. Meestal gaat het dan om een vaasje pils met een jonkie. Maar juist al die nieuwe kleine brouwerijen in Nederland maken bier dat nog lekkerder is met een jenever ernaast! In de proeverijen worden vier uiteenlopende bierstijlen gecombineerd, van bijvoorbeeld tripel tot porter en IPA, met een ambachtelijke jenever.

Jenever en Kaas

Door haar kruidig karakter gaat jenever van nature goed samen met eten, en dat een lekkere vette kaas zich goed leent voor een proeverij weet iedereen. Deze algemene kennis komt samen in een klassieke proeverij waarbij vier mooie artisanale jenevers van verschillende herkomst met acht zeer uiteenlopende kazen worden genuttigd.

Jenever en chocolade

Door diezelfde kruidigheid valt jenever ook goed met chocolade te pairen. Bovendien bevat jenever vaak een deel rogge waardoor ze eigenlijk nog beter met chocolade samengaat dan bijvoorbeeld whisky, een drank die veel gebruikt wordt bij dit soort proeverijen. Bij de degustatie worden voornamelijk Single Origin chocolades voorgeschoteld. Het is dus een proeverij met veel krachtige, uitgesproken smaken.

Amsterdam jeneverstad

Amsterdam heeft een rijke jenevertraditie, waar meer van over is dan je aanvankelijk zou denken. Er is nog zo veel van deze geschiedenis over dat er een aparte proeverij aan gewijd kan worden. Verschillende producten van Amsterdamse makelij krijgen bij deze proeverij een centrale plek toegewezen. Er kan genoten worden van vier verschillende Amsterdamse jenevers en Amsterdams lekkers zoals ossenworst, gekookte lever en bier (uiteraard van die kleine brouwerijen!).

DE MIX

Voor ieder die niet kan kiezen, of juist heel specifieke voorkeuren heeft is een proeverij in overleg mogelijk.

 

Alle proeverijen zijn 20 euro per persoon, vanaf 5 tot 25 personen. Voor meer informatie of boekingen neem contact op met mij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.