26 augustus 2015

De beste jenevercafé's?

Geschreven door  Gepubliceerd in Op bezoek: Stokerijen en Café's
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Je hangt nu al een tijdje op het web rond en hebt van allerlei mooie dingen over jenever gelezen. Maar er gaat natuurlijk nooit en te nimmer iets boven het drinken van jenever. Maar waar kan je nou goed terecht voor een kwaliteitsborrel? Voor zowel degene wiens hart nog moet worden gewonnen als de doorgewinterde jeneverliefhebber zijn deze cafés aanraders om de jeneverlijst eens goed af te gaan!

1. Arendsnest: Beginnend met de A, en het café waar ik immers zelf de jeneverlijst op stel. Enkel en alleen kleine stokerijen met een nadruk op de stokerijen in en om Amsterdam. Naast jenevercafé is het Arendsnest ook nog altijd gerenommeerd bierproeflokaal en biedt het dus goede mogelijkheden een lekkere jenever met een mooi bier te combineren.

Herengracht 90, Amsterdam. www.arendsnest.nl

2. Bierhuis de Klomp: De B is het café waar Heleen Huis je een kopstoot leert maken. Zij is niet alleen mede samensteller van deze cafélijst, maar haar liefde voor jenever is zo groot dat je eigenlijk geen ander sterk meer kunt bestellen in de Klomp.

Binnenwatersloot 5, Delft. www.bierhuisdeklomp.nl

3. Jeneverie ’t Spul: Klaar met het alfabet. Dit is het enige echte jenevercafé van Nederland. De selectie is groots en Rob Klaarwater is een levende jeneverencyclopedie waarbij een ieders feitenkennis in het niet valt.

Hoogstraat 92, Schiedam. www.tspul.nl

4. De Vagant: Het belangrijkste jenevercafé van België is toch wel de Vagant van Ronald Ferket. Een unieke lijst met Belgische jenevers verzameld vanuit het hele land. En geloof me die zijn anders maar moeilijk te vinden.

Reyndersstraat 25, Antwerpen. www.devagant.be

5. In de Olofspoort: Enkel vier stokerijen op de kaart, maar wat een prachtige ambiance om je jenever te nuttigen. Wellicht is de keuze van de jenevers beperkt, maar de presentatie van het jajum en het prachtige interieur van dit café maken het een bezoek meer dan waard.

Nieuwebrugsteeg 13, Amsterdam. www.olofspoort.com

6. Café Singelier: Niet midden in het centrum, maar in de wijk Helpman op zo’n 10 minuutjes fietsen van het Centraal Station. Een echt buurtcafé waar je wellicht niet een dergelijke hoeveelheid jenevers verwacht. Felix, de waard, heeft ruim 40 jenevers op de plank staan, zowel Nederlandse als Belgische varianten. Het is het zeker waard om een keer langs te fietsen.

Zeg, hebben we hier nu een echt omfiets café? Coendersweg 44, Groningen. www.singelier.nl

7. Café De Paas: Een begrip in het Haagse als het gaat om speciaalbieren, maar wist je ook dat ze ruim 30 soorten jenever op de plank hebben staan? Vooral Nederlandse distillaten en ook de Haagse stadsborrel van Van Kleef ontbreekt hier niet.

Dunne Bierkade 16a, Den Haag. www.depaas.nl

Nienke  

Nieuwste Blogposts

 • Filosoof Jenever - Tini
  By On 2017-11-08 in Stoken
  Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
 • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
  By On 2017-11-03 in Stoken
  Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
 • Nøkk Sjenever
  By On 2016-10-28 in Stoken
  In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
 • Filosoof | Marije
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
 • Filosoof | Rodante
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…