08 november 2017

Filosoof Jenever - Tini

Geschreven door  Gepubliceerd in Stoken
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst:

Een hooglied zwerft door het dal. Voor de wandelaar is thuis ver weg. Uit jou spruit kalmoes en kaneel op. De wortel uit Groninger land vermengd haar verleidelijke geur met de vruchten van Kalimantan. Tini trekt de wereld over. Ook al vertelde niemand haar dat te doen. Cypres van het Noorden, haar armen naar de hemel.

De jonge Tini leert je dat de horizon altijd verder ligt dan dat je dacht. Ze trekt de wereld over ook al vertelde niemand haar dat te doen. Kijkt altijd ver maar aanbidt het liefst de bergen door aan haar van afstand te bewonderen. Het avontuur zal nooit door de natuur verslagen worden.

Tot diep in haar weefsel leeft die Nederlandse trots onbekende gebieden te bedwingen. Niet enkel uit pragmatiek en handelsgeest maar juist uit verlangen naar een nieuw soort schoonheid.

Productiewijze: Een klassieke roggejenever bestaat grofweg uit twee componenten; een roggemoutwijn en een kruidendistillaat. Voor de roggemoutwijn in de Tini wordt vrijwel uitsluitend rogge vergist. Rogge bevat veel glycerine en daardoor geeft de roggemoutwijn deze jenever een lekker vol mondgevoel. Ook geeft rogge florale noten, iets droppigs en een hele lichte cacao. Oftewel de roggemoutwijn is de drager van het geheel. De boventonen worden door de kruiden gevoerd. Het kruidendistillaat noemen we in de jenever de gebeide. Dit woord is afgeleid van het oud Nederlandse woord voor bessen; beien. Het is dus vooral het distillaat van de jeneverbes waar jenever immers haar naam aan dankt. Maar in de Tini is er natuurlijk veel meer aan de hand; zwarte peper en kalmoes vormen de boventoon en worden omlijst door vele andere specerijen die in de VOC-periode ons land vonden; kaneel, koriander en sinaasappel.

Verwijzingen: Tini heeft haar wortels in het Groninger land. Kalmoes is de wortel van een moerasplant die in de noordelijke Nederlanden vaak in plaats van engelwortel voor de jenever werd gebruikt. Kalmoes is minder bitter dan engelwortel en mijn inziens veel aromatischer. Maar haar echte bloei vindt Tini in de avonturen die zij durft aan te gaan. Ze blijft niet ophet Groninger platteland waar haar volledige voorgeslacht woonde maar reist af naar plaatsen waarvan ze op geen enkele wijze zou kunnen weten hoe het er is. Begin jaren 80 woont ze midden op Kalimantan. Dit eiland staat bekend om de beste zwarte peper ter wereld te produceren. Zwarte peper is een gedroogd bloempje. Hoewel haar wortels in het Groninger land lagen kwam zij tot bloei door een werkelijk avontuur aan te gaan.

Onderliggend aan de wat meer experimentele puntigheid van de Tini ligt een heel klassiek jeneverrecept. Roggemoutwijn was in de bloeiperiode van de jeneverindustrie, de 18e eeuw, vrijwel standaard. Uiteraard om zijn culinaire kwaliteiten maar ook omdat er grofweg het minste belasting op rogge werd geheven. De gebeide had in Amsterdam vier standaard ingrediënten; jeneverbes, een bitterwortel, koriander en een citrusschil. Voor Filosoof jenever heb ik uiteraard geprobeerd dit recept te herinterpreteren. Zo gebruik ik verse sinaasappel in plaats van de gebruikelijke gedroogde schillen en is het gebruik van zwarte peper in jenever voor zo ver ik weet nooit eerder gebeurt. Maar alle traditionele componenten zijn wel aanwezig. Zo is hetgeen waar ik vandaan kom als stoker gekoesterd in het nieuwe. Als eerbetoon aan Tini die ook mijn moeder is.

De jeneverbesstruik wordt ook wel de cipres van het Noorden genoemd. Een jeneverstruweel is een slanke hoge stuik die haar takken naar de hemel reikt, symbolisch voor het vermogen over te geven aan het onbekende. Het recept is dan ook voor een groot deel ontleent aan Hooglied 4 wat de schoonheid van de vrouw bezingt door deze te koppelen aan kaneel, kalmoes, cipressen, bergdalen en koriander. De laatste verwijzingen bevinden zich dan ook in de afbeelding op de fles. Kijk je Tini recht in de ogen dan kijk met haar mee naar het bergdal waar de schaapjes van de berghelling hollen.

Smaakprofiel: Een roggejenever met kalmoes en zwarte peper, boventonen van verse sinaasappel en een randje komijn. Klassiek in idee, puntig in uitvoering. 

 

Ingrediëntenlijst: De Tini is samengesteld uit roggemoutwijn, kalmoes, zwarte peper, komijn, koriander, kaneel, verse sinaasappel en jeneverbes die ik samen met Tini in de Italiaanse Alpen plukte.

Perfect serve: Tini nip je puur uit een whiskyglas.

 

Ietsje minder pit heeft ze met drie blokjes ijs in een tumbler met wat zwarte peper en een paar drupjes sinaasappelbitter.

 

Nienke  

Nieuwste Blogposts

 • Filosoof Jenever - Tini
  By On 2017-11-08 in Stoken
  Tini is een avontuurlijke puntige jenever opgedragen aan mijn moeder. Het viert de reiziger, de avonturier. De fles wordt gesierd met de volgende tekst: Een…
 • Filosoof Jenever PROOF 1: Absinth
  By On 2017-11-03 in Stoken
  Filosoof jenever heeft een nieuwe serie! PROOF. Het eerste recept in deze serie is een absint. tijdens een korte vakantie in de Bourgogne deze zomer…
 • Nøkk Sjenever
  By On 2016-10-28 in Stoken
  In januari 2016 begon ik naast Filosoof Jenever nog aan een heel ander interessant project. In samenwerking met Jons Utvalgte maak ik Nøkk Sjenever. Het…
 • Filosoof | Marije
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Na de Rodante viel het besluit om al de Filosofen op te dragen aan belangrijke vrouwen om mij heen. Ik probeer hun karakter te volgen…
 • Filosoof | Rodante
  By On 2016-10-14 in Stoken
  Mijn eerste jenever voor de filosoof droeg ik op aan mijn lieve vriendin Rodante. Rodante is filosoof, dichter en verloskundige. Het idee voor dit recept…